Han passat gairebé quatre mesos des del darrer article on, precisament, parlava dels abocadors il·legals que proliferen sense cap control a la nostra ciutat. I en quina situació ens trobem ara mateix? Igual o pitjor que fa 4 mesos.

I això que, en aquests mesos hi ha hagut activitat respecte al tema de referència, un grup de tuitaires (#TgnTT) vam decidir presentar una moció al plenari de l’ajuntament per aconseguir posar fil a l’agulla a aquest tema i trobar una solució. Tot van ser bones paraules, reunions per “negociar” alguns termes de les moció i molta promesa, i que hi ha de tot allò? RES. Mentides i poques ganes de solucionar el problema.

Recordem els punts d’acord de la moció que, no oblidem, va ser aprovada per unanimitat el passat 22/04/2016:

Primer Check point, un mes després – 22/05/2016

PRIMER.- L’Ajuntament de Tarragona posarà en marxa, en el termini d’un mes, un inventari en continua actualització de punts negres i abocadors il·legals del terme municipal de Tarragona i que sigui públic. Per a qualsevol ésser humà, un inventari en contínua actualització i que sigui públic seria un llistat bé per geolocalitzacions en un mapa o bé per localitzacions de carrers publicat a la web de l’Ajuntament des d’on s’informés dels abocadors netejats, els que estan denunciats, els que estan pendents de neteja, etc i, des d’on, qualsevol ciutadà, des de qualsevol lloc, pogués accedir-hi a consultar i/o denunciar un altre abocador. Això, com a mínim, és el que vam parlar a  una reunió amb la consellera. Ara bé, per a aquest ajuntament i la seva consellera de medi ambient, és un inventari que, si el vols veure, ves a l’Ajuntament que te l’ensenyaran.

Segon “check point”, tres mesos després – 22/07/2016:

SEGON.- Que en el termini màxim de tres mesos, l’Ajuntament de Tarragona elabori i presenti un protocol de funcionament de la deixalleria que sigui operatiu i que doni respostes a les incidències actuals.

TERCER.- Que en el termini màxim de tres mesos, s’elabori un pla de prevenció i d’actuació contra els abocadors il·legals, tant pels ja existents, com pels nous que es puguin generar.

QUART.- Que dins d’aquest pla de prevenció i actuació, es dugui a terme una campanya de conscienciació a la població sobre el cost i el perill dels abocadors il·legals.

Algú ha vist que la consellera presenti el nou protocol de la deixalleria? Algú ha vist un pla de prevenció i actuació contra els abocadors il·legals? Algú ha vist una campanya de conscienciació sobre aquest tema? NO, NO i NO.

Ens han pres pel “pitu del sereno”, i no ho podem permetre. Una ciutat com Tarragona que és capital de província NO POT NO TENIR un protocol de la deixalleria municipal i NO POT NO TENIR un pla de prevenció i actuació contra la proliferació d’abocadors il·legals.

A Valls, per exemple, qui més fa servir la deixalleria municipal té bonificacions a la taxa d’escombraries i, per exemple, a les deixalleries gestionades pel consell comarcal, es pot dipositar fins a 150 kilos de runa sense problemes ni permisos. A Tarragona no, a Tarragona et fan fora de la deixalleria en funció del que vagis a tirar i, a la consellera competent, sembla que li importi molt poc.

Va ser ella mateixa, acompanyada de la portaveu del govern, la que ens va demanar que el protocol de la deixalleria el poséssim per un termini de 3 mesos ja que, PORTAVEN 6 MESOS TREBALLANT-HI, i necessitaven tres més… 9 mesos per fer un protocol d’una instal·lació municipal?? Sra. Consellera, SENTIT COMÚ, copiïn, pintin o facin un, però Tarragona no pot esperar més a que vostè decideixi posar el fil a l’agulla a solucionar problemes.

Per últim, la moció també deia:

CINQUÈ.- Que es procedeixi a un enduriment significatiu de les multes pels infractors en matèria de Medi Ambient.

Mireu que això era fàcil… Doncs tampoc.

En aquest govern hi impera una manca de responsabilitat vers els ciutadans i ciutadanes immesurable, a més, ens demostren, dia a dia, la incompetència per tal de governar i tirar endavant la ciutat. Si són incapaços de complir amb uns compromisos molt senzills de fer adquirits davant d’un grup de ciutadans i aprovat per unanimitat en un plenari de l’Ajuntament, com voleu que Tarragona tiri endavant? Mercat, Jocs, Tabacalera. Jaume I, Banc d’Espanya… i tants altres projectes encallats…

No em cansaré de repetir que tenim un govern totalment reactiu que només actua quan un tema surt a premsa, no hi ha cap mena de prevenció, actuació proactiva i, ni molt menys, preocupació per l’esdevenir de la ciutat. Només interessa tirar endavant uns jocs que hipotecaran la ciutat per 40 anys i arruinaran el futur a curt, mig i llarg termini de totes i de tots.

Per sort per tots nosaltres, estem davant d’un #fidecicle.

 

PD: Aquest abocador, 4 mesos després de denunciar-lo, segueix igual….